fbpx

HACCP

Vi har utvecklat ett system som hjälper dig med produktbeskrivning, processbeskrivning, riskanalys och riskbedömning.

Holiday Appetizers.

Många stöter på olika utmaningar i samband med införandet av HACCP-metodiken i arbetet för säker mat. Vi har utvecklat ett system som hjälper dig med produktbeskrivning, processbeskrivning, riskanalys och riskbedömning.

Vår lösning har upprättats i samarbete med ledande aktörer inom den norska livsmedelsindustrin. Lösningen är en integrerad modul i Landax-systemet. HACCP-modulen är ett flexibelt verktyg för stora och små aktörer inom den norska livsmedelsindustrin.

Funktionerna i HACCP-modulen

  • Produkt Registrering
  • Registrera för grundläggande antaganden
  • Översikt över HACCP-grupper
  • Översikt över produktionsplaner
  • Flödes Karta
  • Risk Analys
  • Riskbedömning
  • Rapport om kritiska kontrollpunkter

Denna lösning kan kombineras med livsmedelskvalitetsstandarden ISO 22001 och överensstämmelsesmodulen . En central del av ISO 22001 är kravet på HACCP.

HACCP-lag

Ett första steg i arbetet med att upprätta en HACCP-plan är att upprätta en HACCP-grupp. Eller också kallad livsmedelssäkerhetsgrupp. Det är viktigt att denna grupp består av ett brett spektrum av discipliner så att alla faror och eventuella kritiska kontrollpunkter kan identifieras. I HACCP-modulen finns en enkel och okomplicerad modul där du kan ange och hantera HACCP-grupperna.

Produktion Stage

I HACCP-modulen är det en viktig modul för att gå in i produktionsstegen i produktionsprocessen. Här kan du beskriva varje steg och lägga det i en order.

För varje produkt eller produktgrupp som är länkad i en plan kan du rita ett flödesschema som visar hur stegen i processen är relaterad. Detta ger en bra översikt över produktionen och hjälper till att identifiera faror.

Risk Analys

En central del av HACCP-metoden är att identifiera faror och bedöma risken för osäkra produkter. Detta är välskött i HACCP-modulen. En förutsättning för att göra en god riskanalys är att ha en överblick och kontroll över de grundläggande antagandena, som upprätthålls med ett separat register över grundläggande antaganden.

Varje steg i produktionsprocessen kan vara förenat med faror. Detta kan vara allergier, biologiska, fysiska eller kemiska faror. Alla risker kan samlas i ett riskdiagram där du får en bra bild av hur risken för produkten är.

Faror kan också bedömas och ställas som kritiska kontrollpunkter (KKP) eller de kan definieras som kontrollerade av grundläggande antaganden. Detta kan ställas in direkt eller med det kända beslutsträdet.

Eksempel på et flytkart
Exempel på ett flödesschema

Andra produkter